De la inimă la inimă

Nu există prilej mai bun pentru dăruire decât să poţi da, zi de zi, tot ce ai mai bun şi mai adevărat unei fiinţe, cu sufletul deschis” – Rabindranath Tagore. Acesta este motto-ul care a stat la baza proiectului de acțiune comunitară ,,De la inimă la inimă!” inițiat și derulat de Liceului Tehnologic „Barbu A. Știrbey” începand cu anul 2018 și înscris în CAERI începând cu anul 2019.

Targul caritabil, desfășurat în fiecare lună de mai în curtea Liceului Tehnologic „Barbu A. Știrbey”, evenimentul central al proiectului, considerăm că este o veritabilă lecție de solidaritate, empatie și inițiativă, fiind implicați în fiecare an peste 200 de voluntari : preșcolari, elevi, cadre didactice, părinți și nu în ultimul rând, membrii ai comunității locale. Au reușit cu toții să ne bucure cu talentul lor gastronomic, ori să ne încânte privirea cu bijuterii realizate hand-made, tablouri, felicitări, cu donații în cărți, cd-uri, jucării, articole vestimentare, dar mai ales cu dorința de a dărui din timpul lor pentru organizarea și desfășurarea acestui eveniment.

Proiectul cuprinde și un concurs care își propune să sporească interesul copiilor și al tinerilor pentru voluntariat, stimulându-le creativitatea și motivându-i să se informeze privind subiectul, să aibă inițiativă în acest domeniu, să activeze în centre de voluntariat.

Acest concurs urmărește popularizarea voluntariatului prin prezentarea de materiale legate de importanța voluntariatului pentru societate, pentru om și a calităților, a stărilor emoționale pe care le implică, evidențiind ceea ce presupune acesta: interacțiune, dăruire, spirit civic și organizatoric, curaj, încredere, colaborare, inițiativă, responsabilitate și dinamism .

Este un concurs de desene/picturi, afișe/colaje care stimulează creativitatea, participanții având posibilitatea de a se exprima liber.

Se știe că voluntariatul este un element însemnat în dezvoltarea educației și formării profesionale. De asemenea, activitatea de voluntariat a presupus interacțiune, spirit civic și organizatoric, curaj, încredere, colaborare, inițiativă, responsabilitate și dinamism.

Voluntariatul înseamnă să socializăm mai mult, să-i ajutăm pe semenii noștri dând dovadă de compasiune, înțelegere, dragoste. Prin acțiunile de voluntariat putem obține abilități și cunoștințe noi, dar și competențe sociale. Voluntariatul rămâne o activitate demnă de a fi practicată și sprijinită în școală și tocmai din acest considerent, proiectul „De la inimă la inimă!” se dorește a fi unul de tradiție al Liceului Tehnologic „Barbu A. Știrbey” și al comunității orașului Buftea.