Târgul economiei circulare

TÂRGUL ECONOMIEI CIRCULARE – înscris în CAEJ în anul școlar 2023-2024 (conform Adresei ISJ Ilfov nr. 18353/16 nov. 2023, poziția 5) – își propune împărtășirea bucuriei de a oferi celor de lângă noi idei creative, de a dona celor care au nevoi, de a experimenta grădinăritul și practicile sustenabile, de a prilejui discuții în jurul unei porții de mâncare ca la mama, de a-i inspira pe alții să gătească  sănătos, din grădina proprie și să împartă semințe și butași pentru lansarea în aventura de grădinărit durabil  și ne așteptăm să aibe un efect de propagare în cadrul comunității locale, de formare al unui sentiment de apartenență la comunitatea locală și de conștientizare a pașilor ce ne conduc către un viitor mai verde.

ATELIERE:

1. Upcycling- Să dăm o nouă viaţă hainelor vechi!!

2. Upcycling– Să facem schimb de obiecte vestimentare sau să le donăm!

3. Upcycling- Să ne decorăm casa și grădina!- expoziție și concurs DIY

4. Upcycling- Să gătim cu ce găsim în cămara şi grădina proprie!

5. Eco-citizenship -Grădina sustenabilă

Atelierele sunt propuse și discutate în cadrul echipei de proiect- cadre didactice din liceu și elevii eco- ambasadori- și se desfășoară în Grădina pedagogică, din curtea liceului.

Descrierea atelierelor

1. Upcycling – Să dăm o nouă viaţă hainelor vechi!!

Obiectiv:

Reutilizarea eficientă a resurselor și prevenirea risipei

Atelierul constă în colectarea de articole vestimentare vechi sau uzate și transformarea creativă a  acestora, astfel încât produsul rezultat să capete un nou scop și să își continue viața cu altă utilitate.

Tăierea țesăturilor hainelor vechi și coaserea lor împreună este un mod creativ de crea produse noi. Adăugarea de broderii, care poate oferi o notă personală de originalitate, crearea de noi obiecte, unice (ex. genți, accesorii) sunt idei de upcycling care pot fi ușor de pus în practică.

 

2. Upcycling – Să facem schimb de obiecte vestimentare sau să le donăm!

Obiectiv:

Reutilizarea eficientă s resurselor și prevenirea risipei

Pe umerașele de la târg sunt prezente articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari. Din ofertă nu lipsesc nici accesoriile. Putem da o șansă nouă hainelor pe care nu le mai purtăm donându-le.

 

3. Upcycling- Să ne decorăm casa și grădina!- expoziție și concurs DIY

Obiectiv:

Reutilizarea eficientă a resurselor și prevenirea risipei

Este timpul curățeniei și ne întâlnim cu obiecte vechi cu care nu am ști ce să facem. Creăm lucruri decorative, punem în aplicare idei interesante din materiale reciclabile și/ sau din natură într-un concurs de imaginație și creativitate.

 

CONCURS

REGULAMENT:

În cadrul atelierului Să ne decorăm casa și grădina! se va desfășura un concurs DIY.

CATEGORII : 1.  Preșcolari 3-6 ani,  2.  Școlari 6-10 ani, 11-14 ani, 14-19 ani  3. Copii cu cerințe educaționale speciale

Fiecare participant se va înscrie cu 1 lucrare ce presupune realizarea unui obiect de decor interior -la ediția din toamnă (septembrie)- sau a unui obiect de decor pentru grădină- la ediția din primăvară (mai)- din materiale reciclabile sau din natură (pietre, crengi, frunze, flori, mușchi, licheni, semințe, etc.).

 

ÎNSCRIEREA:

  • Lucrările se vor trimite la școală cu maxim 3 zile înainte de concurs
  • Fișă de înscriere, completată, semnată.
  • Declarația privind acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal completată, semnată și scanată/fotografiată.

 

COMISIA: Comisia de Jurizare va fi alcătuită din 5 persoane – cadre didactice, partener CSR Nest, eco-ambasadori (elevi ai școlii), parteneri școlari.

 Fiecare membru al comisiei va acorda un punctaj între 0 și 5 puncte pentru următoarele criterii: 

  • 1 punct pentru originalitate
  • 1 punct pentru respectarea temei
  • 1 punct pentru concept/ idee
  • 1 punct pentru aptitudini tehnice

 

PREMIEREA

Fiecare coordonator și participant va primi diplomă și iar primii trei calsați vor beneficia și de premii. Premierea  se va face în spațiu festiv și va fi promovată pe pagina FB a concursului și pe rețelele de socializare.

 

4. Upcycling – Să gătim cu ce găsim în cămara şi grădina proprie!

Obiective:

Reutilizarea eficientă a resurselor și prevenirea risipei

Promovarea rețetelor din gospodăria de acasă

Elevii noștri care se specializează în gastronomie ne încântă papilele gustative cu bunătăți realizate după reșetele mamei su ale bunicii din dorința de a face face cunoscută gastronomia locală, dar nu în ultimul rând de a ne reaminti ce înseamnă să mâncăm sănătos, divesificat și împreună cu ceilalți, în tihnă și în aer liber.

 

5. Eco-citizenship – Grădina sustenabilă

Obiective:

Reconectarea cu natura și adoptarea unor practici  sustenabile pentru a contribui la conservarea planetei

Reducerea amprentei de carbon

Promovarea biodiversității

Atelierul ia în considerare promovarea unor practici sustenabile menite pentru a amenaja și întreține o grădină, precum plantarea însoțitoare, în care anumite plante prosperă când sunt cultivate împreună cu altele, crearea de compost cu resturi vegetale și deșeuri de grădină, mulcirea, irigarea eficientă, colectarea apei de ploaie și folosirea ei, controlul dăunătorilor, etc.

 

Edițiile din anii anteriori au avut un real succes în rândul elevilor școlii noastre și al comunității locale. Iată câteva din activitățile cu care ne mândrim:

https://fb.watch/kMPc7oJzpK/